Steun voor Kinderen van Kathmandu

Met nog maar enkele weken voor het vertrek beginnen de kriebels toe te slaan bij Willemien Potkamp en Jan Bambacht. Ze gaan op de motor naar Nepal, om daar een financiële bijdrage te doen aan de Stichting Kinderen van Kathmandu. De voorbereidingen hadden nogal wat voeten in aarde…

De reis van Jan Bambacht en Willemien Potkamp naar Nepal vergt behoorlijk wat uitzoekwerk. Jan is druk bezig op Social Media, waar hij veel informatie via andere motorrijders vindt en alerlei leuke nieuwe contacten krijgt. Dat gebeurt ook via hun eigen facebookpagina, Roadtrip Den Bosch to Nepal.


Cursussen

In de aanloop naar de reis hebben Jan en Willemien ook hun rijvaardigheid bijgespijkerd: “In maart heeft Jan een Endurocursus gehad op Experience Island. Ik heb begin mei meegedaan met de Ladies Day. Het was verstandiger om niet samen te gaan, want dan ga ik toch over mijn grenzen”, vindt Willemien. “Je moet altijd je eigen tempo aanhouden. Op de Ladies Day lukte dit heel erg goed. Bij deze cursus rij je op een Gas 250cc tweetakt. Eerst doe je behendigheidsoefeningen met een slalom. Dan plots remmen en slippen en driften. Dat was helemaal geweldig om te leren. Het terrein van Experience Island is geweldig om zo’n cursus te doen, want hier worden ook de trainingen van de Dakar gehouden. Al met al weer een supergeweldige ervaring. Nu gaan we kijken of we voor vertrek nog een cursus met onze eigen motoren kunnen volgen.”

Aanpassingen

De motoren van Jan en Willemien zijn in de tussentijd ook aangepast aan de komende reis: “Ik heb op mijn Honda NC 750X een hoger en breder windscherm gezet, want ik had toch last van de wind”, vertelt Willemien. “Verder heb ik tooltubes achter de zijkoffers geplaatst. Jan heeft 2 Givi valbeugeltassen en 2 benzinekannen aan de topkoffer van de V-Strom gemonteerd. Ook wil Jan nog highway steps monteren, zodat hij zijn benen af en toe kan strekken.” Qua kleding is er ook nog het nodige bijgekomen: “We hadden al een Dane Base ondershirt voor de winter. Nu hebben we ook een ondershirt voor de zomer aangeschaft. Ideaal, want onze ervaring is dat je zo’n shirt als het moet best een paar dagen aan kunt houden zonder dat het gaat ruiken. Qua wassen is het helemaal gemakkelijk, als het uit de wasmachine komt is het al bijna droog. Heel erg makkelijk voor onderweg. Al met al dus heel erg blij met al het advies van Jenny bij MotoPort Den Bosch.”

Lichtgewicht

Omdat het allemaal niet te veel mag wegen op de motor werden er nog meer lichtgewicht spullen aangeschaft; een lichtgewicht tent, slaapmatjes, slaapzakken, kussens en dan nog ultralichte handdoeken. Daarnaast nog speciale Pacsafe rugtassen en Travelsheet Insect Shields. We hebben hierover veel informatie gekregen via JOHO.com. Hun website is gemaakt voor en door studenten die backpacken. Daar vind je veel informatie over verzekeringen, benodigdheden en dergelijke.

Documenten

Natuurlijk zijn er nog meer voorbereidingen, vooral qua papierwinkel. Jan en Willemien moeten een Carnet de Passage hebben. Dat is een internationaal grensdocument voor het verkrijgen van een tijdelijke vrije invoer van motorvoertuigen in bepaalde landen in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. De ADAC (Duitse zusterclub van de ANWB) verzorgt dit document. “Het is een hele papierwinkel, maar we zijn eruit gekomen. De hoogte van de betalen borg/zekerheidsstelling is afhankelijk van de te bezoeken landen en de waarde van het motorvoertuig. Vroeger kon je dit via een bankgarantie regelen, maar dat is helaas niet meer mogelijk. Geen enkele Nederlandse bank geeft hier een bankgarantie meer voor af. Afijn, papieren ingevuld, bedrag overgemaakt. Nu ca. 4 weken wachten tot we het document ontvangen.“

Testkilometers

Nog voor Jan en Willemien naar Nepal gaan, zullen ze een vakantie in Finland doorbrengen als testcase: “We hebben de vering van beide motoren laten aanpassen op het gewicht dat we meenemen op onze reis naar Finland en Nepal. Onze reis naar Finland is vanwege het Intruder treffen in Punkaharju. Daar gaan we met onze nieuwe motoren heen, hoewel het een Intruder treffen is. We hebben onze vakantie eraan vastgeplakt. Het is tevens onze generale repetitie. Een mooie trip waarna er zo’n 7000 km meer op de teller zal staan.

Inzamelen

Je zou het bijna vergeten, maar ondertussen gaat het inzamelen van fondsen voor het goede doel gewoon door. “We hebben op diverse motormarkten gestaan, zoals het Bike Weekend van MotoPort in Rockanje. We hebben ook een Goede Doelen Golfdag gehad. Onze neef Stefan Douw had dit super georganiseerd. 
Op deze golfdag hebben we een bedrag van 
€ 762,50 opgehaald. Op 3 september is nog onze eigen Ride-Out vanuit Veghel en dan hopen we ons doel van minimaal € 5.000,- te bereiken. We kunnen dus nog wat ondersteuning gebruiken. Dus, als je meer wilt weten over onze reis van 2015, 2016 en onze toekomstige reis, volg ons dan op onze facebookpagina Roadtrip Den Bosch to Nepal. Hier vind je veel foto’s maar ook filmpjes van de wegen in Nepal, die we al hebben bereden.

Facebook Twitter Youtube