Met de motor op vakantie

Nu het mooie weer er aan komt is menigeen bezig met het plannen van de grote vakantie of een leuke weekendtrip. Er is veel om aan te denken. MotoDrive zet de belangrijkste aandachtspunten voor je 
op een rijtje.


Natuurlijk gaat het bij je motorvakantie in de eerste plaats om rijplezier. Dat begint bij een motorfiets die optimaal en betrouwbaar functioneert. Loop dus het ezelsbruggetje “BORVAS” nog eens goed na. Banden, Olie, Remmen, Verlichting, Aandrijving, Spiegels. Is het profiel van de banden voldoende voor de trip die je gaat maken? Is het oliepeil hoog genoeg en heb je eventueel extra motorolie bij je? Zijn je remblokken nog dik genoeg? Staat de remvloeistof boven minimum en is die de laatste twee jaar nog vervangen? En hangt de ketting niet te slap, kan die de rit nog mee? Doet de verlichting het, is het lampje van het dimlicht niet te oud? Want dan is de kans groot dat hij onderweg kapot gaat en kun je hem beter vooraf vervangen, bijvoorbeeld door een lamp met een hogere lichtopbrengst. Er zijn echter nog meer zaken. Is je koelvloeistof nog op peil? Is de “state of health” van je accu nog oké? Gaat al deze techniek je wat boven de pet, dan kun je de motor natuurlijk altijd bij MotoPort laten nazien. De monteurs weten waar ze naar moeten kijken en kennen veelal de onderhoudshistorie van je motor. En als je er toch bent, kun je meteen een flesje motorolie, kettingspray of een bandennoodreparatiesetje meenemen. Een handige tip is om de banden met Ride-On te laten vullen: dan kun je bijna niet meer lek rijden.

Voorpret

Sommige mensen weten perfect waar ze heen willen, anderen zijn nog zoekende. Dan kun je bijvoorbeeld op de site van Horizon motorreizen kijken. Voor inspiratie kun je bij MotoPort ook gratis een hotelgids met mooie motorroutes van Horizon Motorreizen meenemen. Denk ook eens aan campings in plaats van hotels. Veel campings hebben tegenwoordig stacaravans, kant en klare, gemeubileerde tenten of speciale motorkampeerplekken met een overdekte zithoek en kookgelegenheid. Kijk bijvoorbeeld eens op www.c-sibon.fr. Hotels zoeken kun je natuurlijk ook via booking.com. Tenzij je met een grote motorclub op weg bent hoef je echt niet op zoek naar een speciaal “motorvriendelijk” hotel. Motor-onvriendelijke hotels zijn er bijna niet meer. Ben je alleen en zoek je iemand om mee te rijden, dan kun je een toermaatje vinden via www.motodrive.tv of via de ANWB onderweg app. Die biedt ook verkeersinformatie, een routeplanner, informatie over tankstations met brandstofprijzen en toegang tot pechhulp van de ANWB.

 

Verzekeren

Om aanspraak te maken op de ANWB pechhulp in het buitenland moet je een Europa- of werelddekking van de ANWB wegenwacht hebben. Dat is niet nodig als je een MotoPort NoRisk motorverzekering hebt. Dan kun je - vanaf beperkt casco - ook gebruik maken van de NoRisk pechservice, in alle landen die op de groene kaart vermeld staan. Het nummer van de pechservice vind je daar ook. Voorwaarde is dat je motor jonger is dan 120 maanden. Voor elke motorverzekering geldt: check de stallingsvoorwaarden van je motorverzekering. Sommige verzekeringen eisen namelijk dat de motor ‘s nachts binnen staat of aard- en nagelvast bevestigd is. Dan kun je dat maar beter doen. En dan is het natuurlijk nog belangrijk dat je een goede reisverzekering hebt!

 

Op pad

Wanneer het moment daar is en je je bagage op de motor pakt, zijn er een paar zaken om op te letten. Verhoog om te beginnen de veervoorspanning van je achtervering om te compenseren voor het extra gewicht. Dan blijft de motor ook met bagage lekker sturen. Pak liefst al je je spullen in plastic, want volle motorkoffers kieren wel eens. Anders zit je ‘s avonds met kletsnatte kleren of een verdronken laptop. Let ook even op het maximale gewicht dat in je koffers mag, anders komt de stabiliteit van je motor in gevaar. Heb je geen koffers, dan kun je bij  MotoPort diverse zadel-, tank-, rug- en roltassen vinden, waaronder een aantal perfect waterdichte exemplaren. Bind roltassen liever met een elastisch net of een spin op de motor dan met riemen: vaak klinkt de bagage wat in, waardoor riemen los gaan zitten. Een spin blijft de bagage strak trekken. Pas ook op met magneettanktassen: er kunnen metaalsplinters aan de magneten blijven hangen. Die maken akelige krassen in je tank. Leg daarom altijd een zeem onder je tanktas. En hou ook je bankpasjes uit de buurt van de magneten, anders raken ze beschadigd. Lastig wanneer je in het buitenland niet meer kunt pinnen!

Kleding

De een rijdt graag in het leer, de ander liever in een textielpak. In beide gevallen is de juiste onderkleding van grote invloed op je comfort. Katoen is niet geschikt. Dat wordt klam en zorgt dat je het koud krijgt, zelfs als het buiten warm is. De moderne “technische” onderkleding van Craft of Dane voert transpiratievocht af naar andere lagen en zorgt zo voor een droge, isolerende laag, die in alle omstandigheden comfortabel blijft aanvoelen. Er is nu zelfs thermokleding van merino wol, dat zit comfortabel en neemt geen geurtjes aan, zodat je het meerdere dagen aan kunt. Zorg verder dat je vizier krasvrij is en voorzien van een pinlock anticondens-insert. Donkere vizieren zijn niet in alle landen toegestaan. Een goed alternatief is een helm met ingebouwd zonnevizier. In de World of Helmets van 
MotoPort kunnen ze je er alles over 
vertellen!

 

Spoorzoeken

Eenmaal op pad is het zaak de juiste route te vinden. Moderne navigatiesystemen kunnen niet alleen de weg, maar ook de mooiere stuurweggetjes voor je vinden. Daarbij moet je wel over het meest recente kaartmateriaal beschikken, anders kun je wel eens klem lopen. Even updaten voor je gaat dus. Je kunt ook zelf routes maken met Garmin Basecamp of Tomtom tyre. Da’s niet heel simpel, daarom zijn er bij diverse MotoPort vestigingen voorlichtingsavonden om je erin te bekwamen. Dan nog is het handig om een papieren kaart mee te nemen, want die geeft overzicht over waar je bent en waar je naar toe moet.

Zoek je onderweg een hotel, dan kun je dat via je navigatie doen. Het kan echter handiger via de telefoon-app van booking.com. Een andere handige app is de Direct Lease Tankservice app, waarmee je de goedkoopste benzinepomp in de buurt kunt zoeken. Je kunt er ook zien of ze er eurosuper hebben. Belangrijk, want op E10 lopen veel motorfietsen niet lekker en ze verbruiken er veel meer van. Als je geen Euro 95 kunt krijgen, tank dan liever Super (98). En heb je zelf “de tank leeg”, dan kan een blikje Red Bull je wakker houden tot je plek en tijd hebt om te rusten... 

 

Voor de Checklist voor je Motorvakantie en motor routes. Lees meer op pagina 33 in MotoDrive
Facebook Twitter Youtube