24 kitchen TV-Kok Mounir Toub

Mounir Toub is tv-kok en motorliefhebber. Voor zijn nieuwe programma bij 24 Kitchen reisde hij op de motor door Marokko om nieuwe culinaire avonturen te beleven. Zo kon hij zijn twee grote passies combineren.

De 39-jarige Mounir Toub heeft Marokkaanse ouders, maar is zelf geboren en getogen in het Brabantse Tongelre. Dat heeft invloed gehad op zijn beroepskeuze: “Ik was 15 toen ik mijn diploma haalde en wilde door naar het MBO. Ik wilde politieagent, militair, sportdocent of kok worden. Maar omdat ik zo jong was, kreeg ik geen gratis openbaar vervoer. Daarom moest ik een opleiding in Eindhoven kiezen. De koksopleiding bleef als enige optie over. Ik wilde dat twee jaar doen en dan overstappen naar een andere opleiding, maar toen ik eenmaal begonnen was, was ik erdoor gepakt. Toen wilde ik kok worden.”

Pizza…

Je zou zeggen dat een vervoersprobleem ook met een scooter op te lossen was geweest, maar dat wilde de vader van Mounir niet hebben. “Ik dacht nog even slim te zijn door bij een pizzeria te gaan werken. Dat mocht van mijn vader, zolang ik geen pizzakoerier werd. Hij had me door… Ik heb dus nooit brommer of scooter gereden. Toen ik trouwde zat een motorrijbewijs er financieel ook niet in. Maar nadat ik gescheiden was, werkte ik veel en kon ik het betalen. Ik heb het motorrijbewijs in 14 lessen gehaald. Uiteindelijk heb ik mijn Fiat Punto verkocht en een Kawasaki ER-5 aangeschaft. Ik heb anderhalf jaar lang alleen maar een motor gehad en ben toen echt verliefd geworden op motorrijden. Het gevoel van vrijheid, rust en controle. Het ontspant je. Je bent druk bezig met alleen rijden. Je voelt de lucht door je helm, je ruikt de geuren, het is zo mooi! Ik heb de ER-5 lang gehad. Daarna heb ik een Ducati M600 gehad. Daarmee kreeg ik een vastloper, waarna ik hem heb ingeruild voor een Kawasaki Z1000. Daarmee rij ik nu tweemaal in de week naar Amsterdam, waar ik als kok les geef op de Robert Kranenborg Academy.

Kookidool

Motorrijden en koken zijn de twee passies van Mounir. De affiniteit met koken is hem met de paplepel ingegoten: “In een Marokkaans gezin helpen de dochters met koken. Maar Ik had alleen een oudere en een jongere broer. Dus hielp ik mijn moeder vaak. Ze is mijn kookidool. Als ik vroeger van school thuiskwam, dan rook ik de geuren van de keuken. Dan stond mijn moeder op me te wachten, waarna we met zijn allen aan tafel gingen eten en er goede gesprekken werden gevoerd. Eten was meer dan een primaire levensbehoefte, het was de samenhang tussen de familie en het eten was altijd bijzonder. Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder een gerecht tweemaal hetzelfde heeft klaargemaakt. Ze kookt altijd op een andere manier, met andere smaken. Ze blijft innoveren en proberen. En dat terwijl ze eigenlijk nauwelijks kon koken toen ze op haar 18e naar Nederland kwam. Haar vader was militair en verhuisde in Marokko vaak van de ene naar de andere basis. Daar hadden ze personeel. Ze had wel een taak thuis, maar koken hoorde daar niet bij. Toen ze naar Nederland kwam had ze heimwee. Daarom is ze de gerechten uit het verleden gaan koken. Ze is gaan experimenteren. Ze kijkt naar kookzenders en maakt de gerechten na volgens haar eigen idee.”

Balsem

Koken is voor Mounir een way of life: “Koken is balsem voor de ziel. Je brengt geluk over”. Het is mooi dat je met een aantal schijnbaar eenvoudige ingrediënten een maaltijd kunt maken, waarmee mensen met elkaar om de tafel gaan zitten en tot elkaar komen. In de huidige maatschappij is helaas heel veel verdeeldheid. Maar er zijn een aantal zaken die mensen verbinden: sport, muziek, kunst en eten. Door mijn gerechten kunnen mensen samen komen. Eten verbindt mensen. Het drukt de ultieme vorm van liefde uit. Als iemand voor je kookt, is die uren bezig om te bedenken wat hij of zij gaat maken, om boodschappen te doen, te koken en af te wassen. Als je dat doet, hou je echt van iemand. Het leuke aan koken is dus dat je er mensen gelukkig mee maakt. Om goed te koken moet je wel goede ingrediënten gebruiken. Als je voor het juiste seizoen de goede kwaliteit ingrediënten hebt, dan ben je al halverwege. Dan hoef je er als kok weinig mee te doen. Als je veel moet toevoegen om smaak te creëren, dan deugen je ingrediënten niet.

Docent

Na de Koksopleiding heeft Mounir in diverse restaurants gewerkt. Daarna werd hij docent: “Mijn broers hadden een hbo-opleiding. Ik wilde daar niet voor onder doen, maar het enige dat ik kan, is koken en praten”, lacht Mounir. “Nu was er een docentenopleiding voor consumptieve technieken. Die heb ik gedaan en ik ben cum laude geslaagd. Zo ben ik erin gerold. Ik heb tien jaar lesgegeven. Nu werk ik drie dagen in de week als projectleider maatwerk bij het Summa College in Eindhoven. Daarnaast heb ik een bedrijf, waarin ik alles doe wat met koken of onderwijs te maken heeft. Dus soms kook ik bij restaurants, soms geef ik workshops, ik doe demonstraties en tv-programma’s. Ik geef ook nog twee dagen les, bij de Robert Kranenborg Academy, in Amsterdam. Daar ga ik met de motor naar toe, tussen de files door. Met de auto is dat niet te doen, dan moet je drie uur van tevoren vertrekken. Ik heb het één keer met de auto gedaan, dat was echt verschrikkelijk. Doe mij de motor maar, daar geniet ik van. Soms rij ik zelfs secundair terug naar huis, gewoon om lekker te ontspannen. En wat ook handig is, is dat ik vlak bij MotoPort Amsterdam werk, dan kan ik daar ’s morgens mijn motor neerzetten voor een beurt en ’s avonds weer ophalen, handig. MotoPort heeft goede kwaliteit en goede service. Dat stel ik op prijs.

24 Kitchen

Mounir is ook tv-kok bij 24 Kitchen: “Op een gegeven moment was ik voor een tijdschrift recepten aan het uitwerken. Dat werd gefotografeerd en gefilmd, voor YouTube. Die filmpjes zijn blijkbaar opgevallen. Ik werd gebeld of ik een screentest wilde doen voor een nieuwe kookzender op TV. Zo ben ik er in 2011 bijgekomen. Ik heb 100 uitzendingen van de makkelijke maaltijd gedaan en doe nu grenzeloos koken, over de Arabische keuken. Ik kan als gecertificeerd kok natuurlijk alles koken. Een steak met spinazie lukt mij ook wel. En heel lekker zelfs”, lacht Mounir. “Maar dat kunnen er meer. Je hebt iets nodig om je te onderscheiden, vandaar dat ik me concentreer op de Arabische keuken. Dat is een nichemarkt en het past bij me, ik heb daar mijn roots. Mijn moeder kookte ook weleens pasta of stamppot, maar toch het meest Arabisch. Dus dat is mijn referentiekader. De ingrediënten voor de Arabische keuken namen we vroeger mee uit Marokko, met de auto. Die rook dan helemaal naar kaneel en gemberpoeder. Maar dat hoeft niet meer. De ingrediënten zijn tegenwoordig in Nederland goed te koop. De basis-ingrediënten zijn koriander, peterselie, bladselderij en specerijen, waaronder Ras el Hanout, natuurlijk. Dat betekent letterlijk: het hoofd van de winkel. Dus het beste van de winkelier. In een van de laatste afleveringen was ik bij een winkelier die 250 specerijen in huis had. We hebben samen Ras el Hanout gemaakt. Er zitten zo’n 37 specerijen in. Je kunt heel gemakkelijk je eigen mix maken.”

Inspiratie

Mounir haalt veel inspiratie voor zijn gerechten uit de reizen die hij maakt: “Eigenlijk haal ik mijn inspiratie overal uit. Jij drinkt koffie, ik ruik dat en ben in gedachten al weer aan het denken… Koffie ijs! Maar reizen zijn ook heel goed voor je inspiratie. Ik ben pas met 24 Kitchen naar de Dominicaanse republiek geweest, voor de zomerspecial. Ik heb daar met koffiebonen gewerkt en een lekkere bonenschotel gegeten. Daar krijg je ideeën van, die verwerk ik in mijn gerechten. Reizen is wat dat betreft fantastisch. Wij hebben in Nederland een prachtige cultuur, maar we zitten in een bubble. Je hoeft maar een paar honderd kilometer te rijden en je komt in een totaal andere wereld terecht. Zo ben ik laatst met een vriend op motorvakantie naar het Zwarte Woud geweest. We plannen dan alleen het eerste hotel, daarna zien we wel. We eten in restaurants en stoppen verder alleen voor koffie, uitzichten en foto’s, toilet en hotel, zodat we zoveel mogelijk tijd op de motor kunnen doorbrengen. Op die reis kwam ik op een gegeven moment Flammkuchen tegen. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik wist niet wat ik meemaakte! Daar kun je in de keuken heel veel verschillende dingen van maken. Dus als je met mijn vakgebied in een ander land komt, kom je enorm veel mooie dingen tegen die je in je vak kunt gebruiken.

Marokko

Als kok en motorrijder had Mounir een droom: “Ik wilde altijd al een motorreis door Marokko maken en het land, de cultuur en het eten ervaren. Ik heb 24 Kitchen voorgesteld daar een programma over te maken. Dat werd goedgekeurd, dus zijn we pas met een kleine groep 29 dagen in Marokko geweest. Een cameraman, een producent, een geluidsman, een fixer en een chauffeur. Ik op een gehuurde BMW F800GS, de anderen in een busje. Ik heb veel rondgereden, ook als ik niet hoefde te filmen. Fantastisch. Vroeger gingen we met de familie van Tanger in een rechte lijn naar het dorp van mijn ouders. Dan zag ik niks van het land. Nu heb ik 1200 km kriskras rondgereden, dorpjes gezien en allerlei mensen ontmoet en met mensen gekookt. Dat was prachtig, maar ik wil nog een keer terug om wat meer ontspannen te toeren in de Sahara en in het Atlasgebergte, waar mijn familie vandaan komt. Je beleeft het land zo anders op de motor. Je ziet meer, je ruikt de geuren in je helm en je komt op plaatsen waar je met de auto niet makkelijk komt. Op de motor is alles anders. Ik zou het motorrijden ook niet meer kunnen missen. Toen ik mijn nieuwe vrouw tegenkwam heb ik gelijk gezegd: ik werk hard, maar familie en vrienden staan op één, dus jij ook. Ik heb echter ook een motor en die gaat er niet uit. Want motorrijden is fantastisch. Het is net als het leven zelf. Je komt op een rotonde en neem daar een beslissing waar je heen gaat. Dat brengt je op nieuwe wegen. Dat vind ik het mooie van motorrijden…”

Facebook Twitter Youtube