Ik had het er al eerder over: hebben ze allemaal een Garmin, hebben ze allemaal dezelfde route. Gaat de één links, de ander rechtdoor of rechts en de laatste staat te keren… Een bekend fenomeen dat anno 2017 alleen maar groter wordt doordat we, ook bij groepsritten steeds vaker ook de TomTom Rider tegenkomen. Toch is dat prima te voorkomen.

 

De meest veilige manier om te zorgen dat we allemaal dezelfde route rijden is door te zorgen dat je de route verspreidt als gpx-bestand, met telkens één zogenaamde ‘track’ per bestand. De kans dat die in zowel Garmin als TomTom gelijk blijft is dan groot, maar nog steeds niet 100%. Er blijven namelijk toch wat verschillen tussen Garmin en TomTom waarmee je als routemaker eigenlijk rekening zou moeten houden.

 

De Garmin Zumo heeft, zoals bekend, de nodige nukken als het gaat om de ‘route’ in plaats van de ‘track’. Veranderingen bij herberekenen, harde en softe via’s. Gebruik je echter de track dan is dat allemaal geen probleem. Nadeel van de Zumo is dat je dan beslist het herberekenen in het toestel uit moet schakelen. Raak je van de route dan zul je dus even op eigen inzicht terug moeten rijden. Voordeel van de Zumo is echter dat hij de track altijd één op één zal overnemen. Zelfs als de kaart ter plekke helemaal geen weg kent: je volgt dan gewoon het lijntje. De route blijft één op één gelijk.

 

Bij de TomTom Rider is dat anders. Bij afwijken van de route zal de Rider je keurig naar de route terugleiden, zonder daarbij vast te houden aan één specifiek punt, maar gewoon alsmaar kijken naar jouw positie ten opzichte van de route. Dat is een voordeel van de Rider. Nadeel is echter dat er bij importeren altijd een relatie met de kaart gelegd wordt. En dat kan tot verschillen leiden. Niet alleen als een weg niet op de kaart staat: ook als een weg toegangsbeperkingen kent zal de Rider naar een alternatief zoeken. Dat is an sich heel logisch, maar kan dus, ondanks dat je een track gebruikt, leiden tot verschillen tussen Garmin en TomTom.

 

Om dat te voorkomen kun je routes die met beide merken gereden moeten worden dus eigenlijk het best ontwerpen cq controleren op de TomTom kaart. Dat kan via de gratis planner tomtom.mydrive.com (alleen ontwerpen) of met de niet-gratis MyRouteApp Gold (ontwerpen en controleren). Bij die laatste kun je bovendien een track importeren en vervolgens de verschillen tussen de TomTom en Garmin kaart bekijken. Via Streetview kun je eventuele afwijkingen tussen die twee proberen te verklaren en zo maximaal beslagen ten ijs komen.

 

Voor de Basecamp gebruiker zal dit even ‘omschakelen’ zijn, maar ik raad beslist aan het tenminste te proberen. Als je op www.myrouteapp.com/go de code ‘mrgps’ invult kun je MRA Gold een maand gratis gebruiken.

 

 

Hans Vaessen - MrGPS    www.mrgps.nl  

www.youtube.com/mrgpsnl          www.facebook.com/mrgpsnl

Facebook Twitter Youtube