Dit jaar zien we een forse verschuiving in de verhouding Garmin en TomTom op de motor. Voorheen zag je bij de motorclubs bijna louter Garmin en prijkte de TomTom meer bij de solitaire rijder op het stuur. Doordat de Rider tegenwoordig veel beter overweg kan met routes zien we hem inmiddels ook veelvuldig bij ‘de club’. 

Zoals we eerder zagen is dat qua routeuitwisseling geen enkel probleem,  mits we maar werken met de track als routebasis. Om daarbij te helpen heb ik een serie nieuwe films gemaakt onder de noemer ‘De MrGPS Methode’. Google daar even op en je vindt precies uitleg hoe je zo’n track maakt en hoe je die in je toestel zet; zowel voor de Rider als de Zumo.

Maaarrrrr…: zelfs bij het rijden op een track zijn er valkuilen. Heel verschillend voor de Garmin en TomTom.

Garmin Zumo

Als je in de Zumo rijdt met een track kent het toestel maar twee viapunten: het begin en eindpunt. Zou het toestel gaan rekenen met je track dan ga je linea recta naar het eindpunt. Je MOET automatisch herberekenen dus uitschakelen. Wijk je onderweg af van de route dan rij je op eigen inzicht terug naar de routelijn.

Bovendien MOET je, als je de route activeert, zorgen dat je OP de route staat; en daarbij dan het eindpunt als volgende bestemming kiezen. Dat is vooral een aandachtspunt na onderweg (vanwege tanken) afwijken van de route.

TomTom Rider

Bij de Rider kun je het herberekenen niet uitzetten, maar dat hoeft ook niet: hij brengt je keurig terug naar de route, ook na het tanken. En dat ‘terugkeerpunt’ zal gaandeweg automatisch aanpassen al naar gelang jouw positie ten opzicht van de route. Wél kan het voorkomen dat bij import van de route kleine afwijkingen ontstaan. Dat komt dan vaak door wegen die delen van de dag afgesloten zijn. Zie je verschil in afstand tussen de Zumo en de Rider: stel de Rider dan in op fietsroute; op de fiets heb je immers niets te maken  met die afsluitingen. Je aankomsttijd zal allicht niet meer kloppen, maar je route wél. 

Overigens is de verwachting dat dat laatste op enig moment met een firmwareupdate nog zal verbeteren.

Goede reis!

 

 

 

Hans Vaessen - MrGPS                www.mrgps.nl  

www.youtube.com/mrgpsnl           www.facebook.com/mrgpsnl

Facebook Twitter Youtube