De 19-jarige Bram Snaar kon niet wachten tot hij zijn rijbewijs had. “Ik reed al twee jaar op een schakelbrommer en vond het gewoon prachtig. Dat komt niet door mijn ouders, die hebben nooit motor gereden.” Bram ging dus gelijk lessen toen hij de kans kreeg: “Mijn autorij-instructeur vond dat ik eerst twee jaar rijervaring moest opdoen in een auto, voor ik op een motor stapte. Daar heb ik dus niet naar geluisterd”, lacht Bram, die niet veel moeite had het motorrijbewijs te halen: “Ik had immers al ervaring op een schakelbrommer en ik was tegelijkertijd met het autorijbewijs bezig, dus de theorie zat er nog vers in en de verkeerservaring had ik ook al. Ik heb in totaal 16 lessen gehad. Ik had met minder toe gekund, maar ik moest wachten op het examen, en dan blijf je toch lessen om de ervaring gaande te houden.”

Geen occasion

Bram heeft bij MotoPort Hillegom een gloednieuwe Yamaha MT125 gekocht, een sportieve naked uit “The Dark Side of Japan”: “Ik vind die MT125 gewoon prachtig. Het stond voor mij vast dat ik die wilde hebben. Ik ben wel eerst op zoek gegaan naar een occasion, maar die heb ik niet kunnen vinden. Ik heb maandenlang op internet gekeken. Toen heb ik besloten hem toch maar nieuw te kopen. Ik heb de motor al gekocht voordat ik mijn rijbewijs had, zodat ik gelijk kon gaan rijden. Ik heb er gelijk een Akrapoviç sportuitlaat en andere knipperlichten opgezet. En ik heb er een leren jas, een Shoei helm en een Gore-Tex pak bijgekocht, zodat ik in elk jaargetijde op pad kan.”

Voor de lol

Het geld voor de Yamaha heeft Bram met werken bij elkaar gespaard: “Ik heb bij een Chinees restaurant gewerkt in de bezorging, ook op een brommer. Ik ben daar nu mee gestopt. Ik heb de havo gedaan en ik ben bezig met de keuring voor het leger. Daar begin ik over een maand. Het afgelopen jaar heb ik een tussenjaar gehad om te kunnen sporten, zodat ik fit ben voor die keuring. Ik zit nu in Schaarsbergen. Daar ga ik met de auto naartoe. Een 125cc motor kan maar net op de snelweg. Ik heb een voornamelijk voor de lol, als de zon lekker schijnt…

Mike van Schie:

De 19-jarige Mike van Schie is een vriend van Bram. Hij werkt als bezorger bij dezelfde Chinees en heeft eveneens een tussenjaar: “Ik wil bij de politie, maar het afgelopen jaar hadden ze geen vacatures. Dat begint nu weer wat aan te trekken”, aldus de Noordwijker, die het motorvirus van huis uit meekreeg: “Mijn vader, mijn moeder en mijn opa rijden motor. Ze keken dus niet raar op toen ik ook het motorrijbewijs wilde halen.” Het halen van dat rijbewijs kostte niet veel moeite: “Eigenlijk wilde ik wachten op het A2-rijbewijs. Maar toen Bram voor zijn rijbewijs ging en ik deze Yamaha YZF125 zag kon ik niet meer wachten. Ik reed al met een schakelbrommer, een Chinese Orion RX50. Die kostte weinig, maar hij ging ook regelmatig kapot. Ik ben een paar keer op de brommer naar de motorrijles gegaan en lopend teruggekomen omdat de brommer kapot was. De rijinstructeur vond dat erg grappig. Maakt niet uit, want ik heb er veel lol mee gehad en ik heb er veel aan gehad, want ik kon al schakelen en dat scheelt toch een les of vijf.”

Racemonster

Voor de theorie deed Mike niet veel: “Ik had immers al een brommer- en een autorijbewijs. De avond voor het examen sloeg toch de paniek toe. Toen heb ik van een oefen-cd alle examens gemaakt.” Bij de praktijklessen merkte Mike dat er toch verschil was tussen een brommer en een 125 cc-machine: “Op je brommer duurt het 30 seconden voor je op 40 km/h zit. Dan is een 125cc-machine ineens een racemonster. Het gewichtsverschil viel wel mee, dat is maar 15 kg. Dat merk je niet. Ik vond de Yamaha YBR125 lesmotor zelfs wendbaarder. Verder is het verschil op de weg niet zo heel groot. In Noordwijk en omgeving reed ik met de brommer ook op de weg en daar rijd iedereen sowieso maar 40 km/h.  Mijn Yamaha YZF125 loopt 138 km/uur, maar op de snelweg merk je toch dat een 125cc-machine te kort komt, bijvoorbeeld om in te voegen.”

Texel

Mike haalde het rijbewijs ook in een keer, in 22 lessen. Hij kocht gelijk een hele nieuwe motor: “Ik heb mijn rijbewijs in mei gehaald, maar ik had de motor al in januari gekocht. Ik had hem gezien en wist dat dat hij moest worden. Ik dacht, als ik er nu niet koop is hij straks weg. Ik mocht hem bij MotoPort Hillegom laten staan totdat ik mijn rijbewijs had. Ik rij er nu 500 m mee naar mijn werk en ‘s avonds ga ik vaak nog een stukje rijden voor de lol. Soms ga ik samen met mijn moeder op pad en ik ben ook al met mijn vader een weekendje naar Texel geweest. Het is erg leuk, over twee jaar wil ik dan ook mijn A2-rijbewijs halen. Dan wil ik een KTM SMC690 gaan kopen.”

Facebook Twitter Youtube